A padlizsánkrém készítése többféle módon lehetséges. A padlizsánkrém recepteknél sok változatot olvashatsz. Ez azonban az eredeti alaprecept.
A nyári grillezések éppen jó alkalmak ahhoz, hogy a parázson kellőképp megsüssük a padlizsánt. Amennyiben van rá lehetőséged, csináld így, hiszen sokkal finomabb lesz a padlizsánkrém, mintha a tűzhelyen sütöd. Ha a konyhában készíted, akkor a tűzhely tetején, esetleg sütőben is megsütheted.
Hozzávalók:
- 0,5 kg padlizsán (2-3 db)
- 2 dl étolaj
- 1 fej hagyma
- fél citrom leve
- só
Padlizsánkrém készítése
A padlizsánokat egészben megsütjük. Amikor már teljesen puha, akkor a héját lehúzzuk, a szárát levágjuk. Deszkán fa késsel apróra vágjuk, szétnyomkodjuk. Majd egy tányérba téve apránként hozzáadva a 2 dl olajat hozzákeverjük. Sóval ízesítjük és hozzáadjuk a fél citrom levét. A hagymát megreszelve tesszük bele, jól átkeverjük, hogy az olajat mind felvegye. Hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk.
Pirítósra kenve friss paradicsommal nagyon ízletes.